Wat is Osteopathie

Osteopathie behandelt het individu in zijn geheel en baseert zich op een grondige kennis van het menselijk lichaam: anatomie, fysiologie, neurologie…

Osteopathie is een manuele therapie; we maken gebruik van onze handen voor het analyseren en behandelen van de klacht.

In een gezond lichaam werken verschillende systemen samen. Deze zorgen ervoor dat we kunnen functioneren. Om dit te bereiken moeten alle structuren in ons lichaam een goede beweeglijkheid hebben.
Onder deze structuren verstaan we botten, gewrichten, spieren en bindweefselstructuren, maar ook de zenuwen, bloedvaten en organen. Al deze structuren staan in relatie met elkaar en beïnvloeden elkaar.

De osteopaat is getraind om bewegingsverlies te voelen en relaties te leggen tussen de verschillende samenwerkende structuren. Hij/zij gaat op zoek naar functionele problemen: bewegingsbeperking maar geen beschadiging van de structuur.

Door de beweeglijkheid te herstellen wordt de functie, de doorbloeding en dus het lichamelijk functioneren bevorderd.

Bij meer complexe klachten is een samenwerking tussen de behandelende arts (structurele problemen), de osteopaat (functionele problemen) en eventueel andere therapeuten (fysiotherapeut, podoloog…) van essentieel belang. Elkeen heeft zijn specifiek werkterrein.