Behandeling

De eerste sessie begint altijd met een uitgebreid vraaggesprek. Op basis daarvan probeert de osteopaat zich een beeld te vormen van de klacht en de omliggende situatie. Daarna volgt een onderzoek.

Omdat osteopaten het lichaam als één geheel zien, wordt je volledige lichaam onderzocht in plaats van enkel de plaats waar je pijn of last hebt. Nadat een osteopaat de oorzaak van je klacht heeft vastgesteld, begint de daadwerkelijke behandeling.

De technieken die hij of zij hiervoor gebruikt kunnen afhankelijk van het aan te pakken probleem zacht of vrij stevig zijn. De technieken worden altijd aangepast aan de aard van de klacht, leeftijd, bepaalde aandoeningen en behoeftes van de patiënt. Tijdens de behandeling zal een osteopaat enkel zijn handen gebruiken. Er wordt geen gebruikgemaakt van elektrische apparaten of medicatie.

Een consultatie duurt ongeveer 35 tot 40 minuten.

Na 3 tot 4 behandelingen moet er een verbetering in de klacht merkbaar zijn, we evalueren dan of de behandelingen het gewenste resultaat opleveren. Acute klachten zullen sneller opgelost zijn dan chronische klachten. Het aantal sessies is variabel en hangt af van de klacht en de algemene lichamelijke toestand. De periodes tussen de behandelingen variëren van 1 week tot enkele weken/maanden.

Voor een osteopathie behandeling heeft u geen verwijzing nodig van de huisarts. Bij twijfel word je doorgestuurd naar een arts voor eventuele verdere onderzoeken.