Voeten

De voet bestaat uit 26 botjes, 144 bandverbindingen en een heleboel spieren om je voeten te laten bewegen. Als de beweging in de voet niet goed is, kan er pijn ontstaan.

Er zijn problemen van de voet, waarbij osteopathie kan helpen. Neem als voorbeeld “fasciitis plantaris”. Onderaan de voet zit er een bindweefselplaat. Deze plaat zorgt ervoor dat de bogen van de voet niet te ver uit elkaar gaan als er druk op komt (bv bij lopen) en dat de voet weer naar zijn rustpositie kan als er geen druk meer is. Bij een probleem van voetbotten en/of banden kan de voetplaat continu gespannen staan en gaan ontsteken. Ook zenuwuiteinden kunnen geïrriteerd geraken (bv Norton neuralgie). Wanneer de spanning op de tenen wordt verminderd, dan gaan die zenuwen weer normaal werken. Een hielspoor ontstaat meestal ook door een voortdurende abnormale druk vanuit de voetplaat op het hielbeen. Bij een botbreuk is het belangrijk om de beweeglijkheid van de gehele voet te verbeteren.

Voor ons osteopaten bestaat de behandeling uit een totale aanpak. De stand van de beide voeten bepalen voor een deel je houding. Dit wil zeggen dat voetproblemen ook een oorzaak kunnen zijn van rug-, bekken-, heup-, en knieklachten. Heb dus aandacht voor je belangrijke voeten!