Sport en Osteopathie

Wat kan een osteopaat voor een sporter betekenen? Doordat de osteopaat de gehele mens bekijkt doet de sporter hier zijn voordeel mee! Het uithoudingsvermogen is bij de meeste soorten van sport van groot belang. We weten allemaal dat de longen en het hart optimaal moeten presteren. Het middenrif, de vliesdunne spier die tussen de longen en de bovenbuik ligt, heeft de vorm van het dak van een circustent. Als deze spier optimaal kan werken, wordt de werking van het hart en de longen verbeterd. Hoe krachtiger het middenrif is, (het is als bij een blaasbalg, het middenrif zuigt de lucht voor de longen aan) hoe meer zuurstof er uiteindelijk in het bloed komt.

En hiervan moet een sporter het uiteindelijk allemaal van hebben. Het is belangrijk dat de omgevingsfactoren voor deze spier optimaal zijn. De onderste 6 ribben, de overgang tussen de midden-, en lage rug en zelfs het heiligbeen zijn de aanhechtingsplaatsen voor deze koepel. Als er hier bewegingsverliezen zijn, dan heeft geeft dit een ook functieverlies van het middenrif. Belangrijk is ook een goede werking van het vegetatieve zenuwstelsel. Als een sporter niet goed in zijn vel zit, kan hij niet presteren. Door met name de weefsels rond het achterhoofd en hoge nek te behandelen, verbeterd de dynamiek van het lichaam. De maag en de lever, de organen net onder het middenrif, kunnen mechanisch te veel druk op het middenrif uitoefenen, waardoor de sporter uiteindelijk minder presteert. De bewegingen van de schouder bij bijvoorbeeld balsporten zijn pas optimaal als het middenrif met de ophangingen van de bovenbuikorganen goed soepel zijn. En vergeet niet, een osteopaat is de mechanische ingenieur van het totale lichaam.
Osteopathie van Eldijk is gespecialiseerd in kinderen.

Voor osteopathie is geen verwijzing van een huisarts nodig. Een groot gedeelte van de behandelingskosten wordt door de zorgverzekeraar vergoed.