Baby’s en Kinderen

Kleine, schijnbaar onbelangrijke problemen in een jong leven, hebben vele jaren later verregaande consequenties voor het functioneren van het menselijk lichaam. Een vroegtijdige behandeling door kinderosteopathie kan van groot belang zijn. Osteopathie bij kinderen wordt toegepast bij de meest uiteenlopende klachten.

Osteopathie voorkomt problemen op latere leeftijd
Een voorbeeld: Een baby heeft last van een moeilijke spijsvertering. De baby heeft buikkrampen, huilt veel en geeft vaak terug. Hierdoor ontstaat een slaapprobleem. Het kindje kan niet rustig inslapen, het is geprikkeld en wil het liefst op de arm gedragen worden. Als dit kindje ouder wordt, groeit het enigszins over de spijsverteringsproblemen heen, het kind is nog steeds onrustig, wiebelig en slaapt slecht. Vaak begint het kind te vroeg met kruipen en lopen. Dit omdat het niet aan zijn rust toekomt en zich niet kan ontspannen. De steeds aanwezige bewegingsdrang, het continu actief willen zijn, zou de oorzaak van een hyperactief kindje kunnen worden. Tenzij er op tijd met kinderosteopathie wordt ingegrepen. Door de problemen kan het kind kan zich niet op één ding concentreren, het spelen wordt chaotisch en ongeordend. Dit heeft gevolgen voor de resultaten op de basisschool. Vaak blijft het slaappatroon door de jaren heen slecht. Het immuunsysteem is uitgeput. Het kind heeft meer last van bijvoorbeeld middenoorontstekingen of astmatische klachten. Indien tijdens de geboorte te sterke drukkrachten op het schedeltje hebben ingewerkt, (en dit niet door kinderosteopathie opgelost is) dan ontstaan meestal rond het 7e levensjaar hoofdpijnklachten. De schedelbotten zijn dan volledig ontwikkeld en kunnen niet meer zo elastisch reageren als voorheen. Hierdoor kan er een foute houding ontstaan. De wervelkolom gaat mee reageren, ook hier ontstaan klachten. Een asymmetrie van de aangezichtsbeenderen en een hiermee samenhangende onregelmatige ontwikkeling van de tanden, boven- en of onderkaak is ook een gevolg van een geboorteletsel aan de schedelbeenderen.
Veel van de boven beschreven patronen zijn door middel van osteopathie goed te behandelen. Bij de behandeling worden niet alleen de symptomen behandeld, maar wordt het structurele evenwicht in het lichaam hersteld waardoor de functie verbetert. Met behulp van osteopathie krijgt u een kind dat tevreden en ontspannen is, zonder lichamelijke mankementen. Het kind kan zich optimaal ontwikkelen, zowel lichamelijk als emotioneel en kan het leven met al zijn uitdagingen aan!