Problemen met mond, oogmotoriek

Een foutieve beet is meer als een foutieve belasting van de tanden. De mond is veel meer als het orgaan om voedsel te kauwen. Belangrijke factoren die een rol spelen bij het ontstaan en de verdere ontwikkeling van een goed werkende mond-oog en kaakspierwerking zijn: de sturing van de zenuwen vanuit de hoge nek, de hersenen en de ogen. Maar ook de sturing vanuit de voeten, knieën en bekken. Ook de samenwerking tussen de spieren en het zenuwstelsel is van groot belang. Het kan zijn dat het er wel is, maar dat het nog niet volledig tot ontwikkeling gekomen is.

Een kind met een open mond gedrag, kan niet of moeilijk door de neus ademen, is vaak verkouden en heeft vaak last van de oren. Zo een kind heeft een slome gezichtsuitdrukking, een stopcontactneus. Vaak is het spreken, het articuleren slecht. En het slikken gebeurt op een onnatuurlijke manier.
De systemen, zijn niet in balans en moeten opnieuw ingesteld worden. Dit is een trainings- en leerproces. Het duurt even voordat het lichaam zich weer georiënteerd heeft en in staat is met alles weer dynamisch om te gaan.