Osteopathie bij huilbaby’s

Het goedbedoelde advies: “Laat maar huilen, dat is goed voor de longen” is onjuist. Baby’s huilen niet voor niets. Vaak gaat het vele huilen gepaard met slaapproblemen of reflux.

Veel huilen, slaapproblemen, darmkrampjes en reflux bij baby’s
De schedel van een baby bestaat nog uit los bindweefsel, bijna net zo flexibel als kauwgom. De osteopaat gebruikt daarom milde handgrepen om een huilbaby te helpen
Het optreden van mechanische krachten op de schedel en het hoge nekgedeelte (bij een bevalling, maar ook bijvoorbeeld door een val waarbij het hoofd geraakt wordt) kunnen tot bewegingsverlies van de bovenste nekwervels en een afklemming van zenuwen in de schedelbasis leiden. De (inklemming) van de zenuw in de schedelbasis die onder andere de darmen aanstuurt, laat darmkrampjes, winderigheid, obstipatie en reflux ontstaan. De (inklemming) van de zenuw die de monnikskapspier verzorgt, geeft de voorkeurshouding van het hoofdje. De (inklemming) van de zenuw die de tongspier en het gevoel achter in de keel verzorgt, laat de drink- en zuigproblemen ontstaan. Tot de leeftijd van ongeveer vier jaar zullen de hersentjes van een kind verder groeien en uitrijpen. Bij een beperking van de bovenste nekwervels of de schedel wordt dit bemoeilijkt met vaak veel huilen, slaapproblemen en een reflux probleem als gevolg. Bij een gezonde baby ontwikkelt de linker en de rechter lichaamshelft zich gelijkmatig (symmetrisch). Een scheve stand van de bovenste nekwervel(s) zal ertoe leiden dat de baby zich dikwijls overstrekt of met een scheve, verdraaide nek ligt. Deze scheefheid zet zich voort over de gehele romp tot in het bekken en heupgewricht. Het vertoont vaak een complex klachtenpatroon waaraan het zich niet kan onttrekken. De baby huilt veel, heeft slaapproblemen, heeft last van reflux, drinkt gulzig en ongecontroleerd. De baby heeft moeite en pijn met aankleden en heeft last van darmkrampjes. Vaak wordt er gesproken over een huilbaby. Osteopathie biedt huilbaby’s en kinderen die niet lekker in hun vel zitten een oplossing. Een algemene check up van baby’s is aan te bevelen om slaapproblemen, reflux, darmkrampjes en dergelijke te voorkomen of te verhelpen.

Osteopathie van Eldijk is gespecialiseerd in osteopathie bij kinderen. Onderstaand filmpje laat diverse osteopathie behandelingen zien die klachten als slaapproblemen, reflux, veel huilen van een huilbaby en een algemeen gevoel van onbehagen kan oplossen.